„Nie marnuję – redukuję!” – przysmaki z rabatki
Przysmaki z rabatki – to kolejny warsztat z cyklu „Nie marnuję – redukuję” zorganizowany przez bibliotekę.
W naszych domach często wyrzuca się jedzenie, zarówno w formie produktów spożywczych, jak i przygotowanych z nich potraw. Tymczasem wiele „resztek”, które trafiają do kosza, z powodzeniem można wykorzystać, przekształcając je w smaczne zdrowe danie, nie tracąc przy tym cennych składników odżywczych. Zgodnie z założeniami zero-waste należy tak zaplanować posiłki, aby w jak największym stopniu ograniczyć marnowanie jedzenia.
I właśnie takie były te zajęcia, w charakterze rodzinnym, zarówno dla dorosłych i dzieci, w stylu zero-waste. Prowadzące warsztaty Ania i Gosia Klima opowiedziały jak odpowiednio wykorzystać i przerobić potrawy, wykorzystując na przykład założone przez nas domowe rabatki.
Posłużyły do tego warzywa rosnące w naszych domowych grządkach, a nie pochodzące z niewiadomego źródła. Wśród wydzielających się aromatów, kolorowego stołu powstały fantazyjne dania oraz pomysłowo zrobione zdrowe przekąski, wzmacniające naszą odporność.
Uczestnicy zajęć dowiedzieli się jak sadzić warzywa w rabatkach, jak je pielęgnować, jakie dostarczają minerały i witaminy, i co można z nich zrobić ciekawego, innego – nie tradycyjnego.
Okazało się, że przyrządzony w odpowiedni sposób posiłek może smakować wyjątkowo, a prowadzenie własnej grządki warzywnej może być ciekawą formą spędzania wolnego czasu oraz odpoczynku.
Na kolejne warsztaty Domki dla owadów zapraszamy 19 czerwca 2021 roku. Obowiązują zapisy.
Magdalena Czopik