Warsztaty „Vege jest w dechę”

 

07 października w LAS zagościły kulinarne warsztaty „Vege jest w dechę” . Dietetyk Anna Załubska i Niepołomice- miejsce kobiet przygotowały zdrowe i bardzo smaczne potrawy do skosztowania których zachęcamy gorąco.

Zasmakują nawet największym mięsożercom. Pasta z brokuła i jarmużu w towarzystwie pełnoziarnistego makaronu, vega pancakes z borówką amerykańską, rozpustne smażone tofu z sosem i hit dzisiejszego spotkania wegański smalec! Takie dobroci tylko w LAS.

Zapraszamy, skosztujcie sami :

PASTA Z BROKUŁA I JARMUŻU DO MAKARONU

2 brokuły
1 paczka jarmużu
2 cebule
2 małe ząbki czosnku lub 1 duży
2 słodkie jabłka
2 łyżki sosu sojowego
1/4 szklanki mleka sojowego lub innego roślinnego
Pieprz, sól, ostra papryka do smaku
1 łyżeczka soku z cytryny
½ szklanki płatków migdałowych
½ szklanki ziaren słonecznika

2 paczki makaronu gryczanego

  1. Gotujemy brokuł w lekko osolonej wodzie. Studzimy.
    2. Do blendera wrzucamy cebulę i czosnek, miksujemy.
    3. Dodajemy jarmuż i brokuł oraz jabłko + wszystkie przyprawy, sos sojowy, cytrynę, mleko. Miksujemy na gładką masę.
    4. Pastę wykładamy na makaron i obsypujemy ją płatkami migdałowymi oraz ziarnami słonecznika. Całość kropimy lekko sosem sojowym.

Wegański smalec:

2 puszki białej fasoli lub
4 cebule
2 jabłko
4 liście laurowe
2 ziele angielskie
2 goździk
2 jałowiec
2 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka lubczyku
1 łyżeczka sosu sojowego
olej do smażenia
sól i pieprz

Ogórki kiszone – tyle ile uczestników lub ½ mniej + 2 bochenki dobrego chleba

Przygotowanie:

  1. Cebulę posiekać w kostkę, jabłko obrać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej i dodać posiekaną cebulkę oraz jabłko wraz z zielem, jałowcem, goździkiem i liśćmi laurowymi. Smażyć na małym ogniu do czasu, aż cebulka będzie złota a jabłka miękkie.
  2. W międzyczasie fasolę odcedzić, opłukać i zmiksować przy pomocy blendera razem z sosem sojowym, majerankiem, sporą szczyptą pieprzu, soli i ¼ szklanki zimnej wody, odstawić.
  3. Z podsmażonej cebulki i jabłka wyłowić przyprawy, z którymi wszystko się smażyło. Dodać to wszystko do zmiksowanej fasoli, miksując krótko na niezbyt wysokich obrotach. Ważne jest, żeby wszystkie składniki się połączyły, ale żeby blender nie zmielił ich na gładką pastę – kawałki cebulki i jabłek powinny być wyczuwalne. Doprawić do smaku solą i pieprzem, można dodać też kilka kropli sosu sojowego więcej. Najlepiej smakuje następnego dnia po schłodzeniu w lodówce.

Vega Pancakes

Suche składniki:
2 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
½ szklanki mąki pszennej
2 łyżki cukru trzcinowego
1 ½ łyżeczki sody
szczypta soli

Mokre składniki:
2 zmielonego siemienia lnianego + 3 łyżki ciepłej wody
2 szklanki  mleka roślinnego + 1 łyżka octu
2 łyżki oleju roślinnego
2 łyżki pasty waniliowej lub cukru z prawdziwą wanilią
1szklanki jagód
olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Siemię lniane zalać ciepłą wodą i odstawić na kilka minut do czasu, aż len wchłonie wodę. Suche składniki wymieszać w dużej misce, do mokrych składników dodać spęczniałe siemię lniane i wszystko porządnie wymieszać.
  2. Mokre składniki dodać do suchych i krótko wymieszać do momentu połączenia się  – ciasto powinno być konsystencji gęstej śmietany. Jeśli jest za rzadkie dodać jeszcze łyżkę mąki, ponownie wymieszać i na koniec dodać jagody.
  3. Na patelni porządnie rozgrzać łyżkę oleju i wykładać po łyżce ciasta. Smażyć z każdej strony po 1 – 2 minuty, podawać z ulubionym syropem i owocami.

ROZPUSTNE SMAŻONE TOFU Z SOSEM

SKŁADNIKI

  • 200 g twardego tofu
  • sos sojowy
  • około 2 łyżki mąki
  • ½ szklanki wody spod cieciorki (z ½ puszki)
  • ½-¾ szklanki bułki tartej
  • neutralny olej, do smażenia
  • słodki sos chili, do podania

PRZYGOTOWANIE

  1. Wylej wodę spod tofu. Opatul tofu w kilka listków papierowego ręcznika, połóż na talerzu i przyłóż czymś ciężkim, na przykład puszką mleka kokosowego. Papierowy ręcznik pochłonie nadmiar wody co sprawi, że tofu łatwiej będzie przyprawić. Gdy ręcznik zrobi się wilgotny, wymień go na nowy. Powtórz kilka razy aż papierowy ręcznik będzie prawie suchy.
  2. Gdy tofu jest gotowe, przetnij go na pół wzdłuż, tak by mieć dwa 50% cieńsze bloki. Podziel każdy z tych bloków na 12 równych kawałków. Połóż kawałki tofu w dużej misce i zalej sosem sojowym. Potrzeba tyle sosu sojowego by tofu było zanurzone przynajmniej do połowy. Po 30 minutach, przewróć je na drugą stronę i marynuj przez kolejne 30 minut.
  3. Przygotuj dwa talerze i płaską miskę na składniki do panierki. Na jeden wysyp mąkę, na drugi bułkę tartą a do miseczki wlej wodę spod cieciorki.
  4. Obtocz każdy kawałek w mące, potem włóż go do wody spod cieciorki a na koniec obtocz go w bułce tartej. Panierując tofu w mące i bułce tartej, delikatnie dociskaj każdą powierzchnię by uzyskać równomierną panierkę.
  5. Na małą patelnię wlej około 1 cm oleju. Delikatnie go podgrzej (na małym-średnim ogniu). By sprawdzić czy temperatura jest odpowiednia, wrzuć odrobinę bułki tartej do oleju, jeśli od razu się spieni to znaczy że można kłaść tofu. Możesz też posłużyć się termometrem kuchennym – olej powinnen mieć jakieś 175° C. Połóż kilka kawałków tofu na patelni, smaż w małych porcjach przez 2-3 minuty z każdej strony (aż tofu zrobi się złociste jak na zdjęciach). Rozłóż usmażone tofu na kilku warstwach papierowego ręcznika by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Najlepiej smakuje zaraz po usmażeniu umoczone w słodkim sosie chili.